Начините за промотиране на услуги  и стоки в онлайн пространството се множат непрекъснато и няма да е е преувеличение да кажем, че интернет рекламата е една от най-динамично развиващите се видове реклама. Неимоверно по-лесна за управление от тази в традиционните медии и с много по-прецизна измерваемост на резултатите. Тя се превръща в достъпен и ефективен маркетингов инструмент, от който е добре да се възползва всеки бизнес.

интернет рекламата

Интернет рекламата

За постигане на ефективност на интернет рекламата е необходимо преди това Вашият уеб сайт да е завършен, професионално изграден и надеждно поддържан чрез качествена хостинг услуга. Интернет рекламата измина дълъг път от първите си стъпки, направени от т.нар. рекламни банери, които бяха създадени в края на 1994 година. Интернет, почти непознат преди малко повече от десет години, днес се превърна в неразделна част от живота на всички нас.

Реклама е всяка платена форма на популяризиране на дадена организация, продукт, услуга или идея от определен рекламодател. Рекламирането първоначално бе утвърдено в печатните медии, като вестници и списания и след това в телевизионната и радио среда. В последните години, обаче, фокусът в рекламирането започна да се измества от тези традиционни медии към интернет. Той се превърна в изцяло нова среда, чрез която рекламодателите започнаха да достигат до своите потенциални клиенти.

Еволюцията…

С настъпването на новото хилядолетие рекламата преживява може би най-динамичния и революционен период в историята си. Промените настъпиха в следствие от технологичния напредък. Това развитие доведе до драстичното повишение в използването на интернет за всякакъв тип комуникация. Интернет рекламата се разраства и развива с изключително бързи темпове. Последните изследвания в областта на рекламата сочат, че през следващите години on-line рекламата ще се развива три пъти по-бързо от рекламата в традиционните медии.

Като рекламна среда, интернет предоставя изключително големи възможности за комуникация с потребителските аудитории. Могат да бъдат използвани различни рекламни формати, за да се предаде определено рекламно послание към потребителите. Възможностите за създаване на новаторски, оригинални и хващащи окото реклами са практически неизчерпаеми. Все повече големи и малки компании, които до скоро са рекламирали в традиционните медии, прехвърлят голяма част от рекламния си бюджет към интернет рекламата.

Интернет, почти непознат преди малко повече от десет години, днес се превърна в съществен елемент при изграждането на рекламните стратегии на организациите.

интернет рекламата

Предимства

Интернет рекламата съчетава в себе си голям брой предимства. Лесно управление, резултатност, изключително добри възможности за таргетиране на рекламните съобщения, бързо увеличаваща се аудитория и възможността за точно измерване на резултатите, което при рекламата в традиционните медии е доста субективно. Интернет рекламата комбинира предимствата на телевизионната и печатната реклама. Дори предоставя възможността за изключително високо качество на графичното изображение.

За разлика от телевизионната, радио и печатна реклама, интернет рекламата предоставя на потребителите много по-големи възможности за запознаване с продукта или услугата, която се предлага. Вашият рекламен банер може да представя само рекламното съобщение, но всеки заинтересован потребител може без никакви усилия да кликне върху него и да бъде прехвърлен директно към Вашия уеб сайт, където подробно да се запознае с предлаганите продукти и услуги, с техните цени и дори да направи поръчка, ако уеб сайта Ви предлага тази възможност.

интернет рекламата

Друго предимство на интернет рекламата е, че рекламодателят е наясно какво точно получава срещу парите си. Ако вие платите 1000 рекламни импресии (показвания на рекламното съобщение). Със сигурност знаете, че 1000 Интернет потребителя ще видят Вашата реклама.

Рекламата и социалните мрежи

С развитието на социалните мрежи, те стават все по-популярно място за извършване на рекламни кампании и създаване на рекламни стратегии, съобразени с тях. Все по-голям брой потребители залагат именно на този тип реклами, въпреки че при много социални мрежи ефективността на кампаниите е спорен.

Проблемите са свързани с трудното таргетиране на потенциалните клиенти и се получава разхищаване на ресурсите. Друга спънка представлява така нареченият ремаркетинг, който не винаги функционира по очаквания начин. Има случаи, в които потребители, които вече са извършили покупка, продължават да бъдат „облъчвани“ от рекламните съобщения.

интернет рекламата

Съществува една проста истина и тя е, че рекламодателите трябва да отидат там, където са потенциалните клиенти. Защото целта на рекламните кампании е да се реализира печалба. Все повече от потенциалните клиенти вече са on-line. Интернет е най-динамичната среда, в която бизнесът се развива и усъвършенства. Паралелно с него и възможностите за реклама и популяризиране на всяка една дейност по новаторски, оригинален и съобразен с аудиторията начин.

Вашият коментар

Вашият еmail няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар