Сливания между големи компании не са често явление, но когато се осъществяват цифрите, за които става въпрос са доста впечатляващи. Например сливането между Еxxon и Mobil на стойност 79 млрд. долара дори не влиза в първите 7 най-големи сделки, по стойност на сливането, за всички времена.

Това е списъкът със седемте най-значими сливания, подредени по цена на сделката.

 

7. AT&T и BellSouth

сливания

Когато AT&T обявяват поглъщането на BellSouth през 2006 година, изтъкват милиардите долари, които се очаква да бъдат спестени след намаляване на разходите. Истинската причина, която стои зад сключването на сделката е компанията Cingular Wireless, която се явява собственост на двата телекома. В началото на века Cingular Wireless се явява най-големия безжичен оператор в САЩ, с над 54 милиона клиенти. По това време AT&T притежават 60% от дяловете на компанията и имат голям принос за нейния успех. От AT&T осъзнават какъв потенциал има в безжичните технологии и това прави придобиването на останалите 40%, собственост на BellSouth, в основна цел в следващите години.

В днешно време смартфоните и таблетите използват основно безжично свързване и този дял от компанията представлява 43% от цялата и стойност.

 

6. Warner-Lambert и Pfizer

сливания

Когато през 2000 година Pfizer поглъща Warner-Lambert заедно образуват втората най-голяма лекарствена компания на планетата. В основата на всичко не са просто числа и сметки. Интересът на Pfizer е продиктуван главно от най-продавания продукт на Warner-Lambert, а именно тяхното лекарство за намаляване на нивата на холестерол, Липитор. Pfizer имат търговски права за продажбата му и делят печалбите си с Warner-Lambert. Докато през 1999 от Warner-Lambert не завеждат дело за прекратяване на лиценза на основния им конкурент. Затова поглъщането на Warner-Lambert остава единственото решение, при което печалбите от Липидор ще се запазят. След сливането продажбите на лекарството нарастват от 5 млрд. долара до 13 млрд.

 

5. AB InBev купува SABMiler за 90 млрд. долара

сливания

Комбинирането на тези две компании създава пивоварен гигант, който реализира приходи от продажби от над 55 млрд. долара, което представлява три от всеки десет бири, реализирани в световен мащаб. Но тъй като сделката се осъществи, скоро ще бъде необходимо време докато разберем дали е успешна или не. Към момента може единствено да потвърдим, че компанията навлезе широко на развиващите се пазари, включително и китайския, което според тях е голяма стъпка към бъдещия растеж.ABN

 

4. Amro е придобита от RFS Holding

сливания

RFS Holding включва в себе си три банки под егидата на Кралската банка на Шотландия. Сделката за придобиването на холандската ABN Amro е на стойност 98 млрд. долара и се осъществява точно преди да избухне голямата финансова криза. Времето, когато е извършена сделката, се оказва изключително неблагоприятно и сделката води банковия холдинг до големи загуби, изчислявани на 58 млрд. лири от 2008 година насам.

 

3. Сливането на Verizon Wireless и Verizon Communications = 129 млрд. долара

сливания

Помните ли как в края на 90-те години Vodafone купи AirTouch? Малко след това сключиха сделка с Bell Atlantic, сега Verizon Communications, за да комбинират AirTouch с безжичния бизнес на BellAtlantic и да създадат Verizon Wireless.

По-късно Verizon Wireless се превърна в истински доминант в тази сфера на бизнеса в САЩ и от Vodafone решиха да продадат тяхната част от 45% за умопомрачителните 59 млрд. долара в брой, както и дялове на стойност 60 млрд. долара в Verizon. Може да се каже, че сделката е изключително добра на фона на 60-те млрд., които Vodafone отдели за придобиването на AirTouch.

 

2. Time Warner придобива America Online за 165 млрд. долара

сливания

Преди интернетът да започне да бъде доставян от кабелни оператори, повечето хора получаваха достъп до него чрез телефонната си мрежа, предоставяна от America Online или наричана още AOL. Компанията е основана от Стив Кейс, технологичен визионер. America Online беше една от най- големите технологични компании и това логично доведе до желанието на Time Warner да я придобие за зашеметяващата сума от 165 млрд. долара.

За тяхно съжаление технологиите се развиха и този метод за достъп до интернет постепенно отпадна, което им създаде големи проблеми. Ръстовете, които бяха обещавани при сливането, никога не се осъществиха. Напротив AOL загуби своята стойност, която спадна до 3.5 млрд.

 

1.Сливане на Vodafone и Mannesmann: 180 млрд. долара

сливания

Най- голямото от всички сливания безспорно е придобиването на немската телекомуникационна компания Mannesmann от страна на Vodafone. Широкото навлизане на мобилните телефони към края на 90-те години, доведе телекомите до желанието за бързо развитие. Една от стъпките, които предприе Vodafone беше купуването на Mannesmann. За тяхно съжаление сделката не се разви по начина, който те очакваха. След успешната сделка с американската AirTouch, Vodafone бяха принудени да изпият горчив хап, след тази сделка, продиктувано от високата цена, която платиха, а именно 180 млрд. долара и грешните прогнози, които бяха правени преди сливането. В резултат на това компанията загуби десетки милиарди долари в следващите години.

Вашият коментар

Вашият еmail няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар